STATE OF CALIFORNIA
DECISION OF THE
PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD

CRAIG RICHTER ET AL.
Charging Parties, Case No.'LA—CE—1967

v. PERB Decision No. 437

CAPISTRANO UNIFIED SCHOOL DISTRICT, November 21, 1984

Respondent.

Appearance: David T. Bryant, Attorney for Craig Richter et al.

Before Hesse, Chairperson; Jaeger and Morgenstern, Members.*
DECISION

This case is'before the Public Employment Relations Board
on an appeal by the Craig Richter et al. of the Board agent's
dismissal, attached hereto, of their charge alleging that the
Capistrano Unified School District violated section
3543.5(a)(1) of the Educational Employment Relations Act
(Government Code section 3540 et seq.).

We have reviewed the dismissal and, finding it free from
prejudicial error, adopt it as the Decision of the Board itself.

ORDER
The unfair practice charge in Case No. LA-CE-1967 is

DISMISSED WITHOUT LEAVE TO AMEND.

By the Board

\

*Members Tovar and Burt did not participate in this Decision.






STATE CF CALIFORNIA GEQRGE DEUKMEJIAN, Governor

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD
Headquarters Office

1031 18th Stirest

Sacramento, California 95814

{916) 322-3C88

August 23, 1984

bDavia T. Bryant, Esg.
National Right to Work

Legal Defense Foundation
8001 Braadock Road, Suite 600
springfield, VA 22160

Jerome Tnornsley, Superintendent

Linda A. Kroner, Director of Employee Relaticns
Capistrano Unified School District

32972 Calle Perfecto

San Juan Capistrano, CA 92675

Re: REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT AND DISMISSAL Or UNFAIR PRACTICE
CHARGE; Richter, et al. v. Capistrano USD, LA-CE~13967

Dear Parties:

Pursuant to Public Employment Relations Board (PERB) Regulation
section 32620(5), a complaint will not be issueda in the
above-referenced case and the pending charge is hereby
dismissed because it faiis to allege facts suilicient to state
a prima facie violation of the Educational Employment Relations
Act (EERA).L/ ,

The charge alleges that the District violated the EERA by
entering into a collective bargaining agreement with the
Association which provided for automatic aueduction of agency
fees. The agency fee clause in guestion cal.ls for collection
of nonmember service fees in an amount not exceeaing the amount
of initiation fee, dues and general assessment.2/ These

fees, it is allegea, are passed on by the employer to the
Association, which allegedly spends them for purposes to which
the charging parties object.

l/HeLeren‘A” to the EERA are to Government Come sections
3540 et seqg. All section references are to the EERA unless
otherwiss indicated. PERB Regulations ("Board Rules®) are
codified at California Aaministrative Codge, Title 3.

2/ copy of the parties' orgdnlzatlonal security
provision is attached as ATTACHMENT 1.
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Discussion

Any argument that the District conduct described above violated
the Act must be rejected for the following reasons:

1. The validity of compulsory payments to labor organization
has long been established. (Railway Employ=es Department v.
Hanson (1956) 351 U.S. 225 [38 LRRM 2099]; Internarional
Association of Machinists v. Street (1960) 337 U.S. 740

[48 LRRM 2345]; Abood v. Detroit Board of Education (1977) 431
U.S. 209 [95 LRRM 2411]; Ellis, et al. v. Brotnerhood of
Railway, Airline and Steamship Clerks (4/25/84) Uu.s. _
[80 L.E3.2d 428, 52 U.S.L.W. 4499].) Consistent with this
principle, the EERA specifically permits collective bargaining
agreements to include agency fee provisions requiring employees
either to join the exclusive representative, or pay a service
fee in an amount not to exceed the standard initiation fee,
periodic dues, and general assessments (sections 3545 and
3540.1(2)).

2. Employee organizations may violate the EERA when they spend
objecting nonmembers' agency fees on activities which are
unrelated to the exclusive representative's repres=zntational
role. (King City Union High School District (3/3/32) PERB
Decision No. 197; Abood, supra.) The emplLoyer, howevar, cannot
be held responsible for the expenditures of the exclusive
reprasentative. Rather, agency fees, like membership dues, are
a matter of internal organizational policy and concern:

The employer's interest in the subject is
limited to its willingness to impose on its
non-union employees an agency fee
requirement and, if so, whether an )
authorization election [Gov. Code section
3546] is desired. (Fresno Unified School
District (4/30/22) PEAZ Decision wo. 203, =t

p. 21.)

Indeed, the Board has neld an emplover's insistenca on 2 “cap"
on agency fees constitutes an unlawful bargaining proposal.
(Fresno, supra, at pp. 21-22.)




David Bryant
Jeroms Thornslzy
August 20, 1984
Paga 3

3. The Charging Party finds particular fault in the employer's
implemantation of automatic deduction of agency fees. Payroll
deductions of agency fees, however, may be lawfully made
without the permission of employees who are obligated under a
collective bargaining agreement to pay such fees. The Board
has observed that under the EERA,

Prior approval of the payor [for an agency
fee deduction] is not only unnecessary but
inconsistent with the involuntary nature of
such fees. Withholding approval would
enable the nonmember to circumvent the
legislative purpose and negotiated
agreement. To provide involuntary payors
with this option would inevitably lead to
unduly burdensome collection problsms and
ultimately to the wholesale enforcement of
the employment termination provisioas of
section 3540.1(i), a consequence that would
be detrimental to the educational system and
to peaceful labor relations in the
districts. (Xing City, supra, p. 25.)

Furthermore, the Education Code expressly provides that school
district governing boards "shall, with or without charge,
reduce the order for the payment of servicz fees to the
certified or recognized organization as required by an
organizational security arrangement between the exclusive
representative and a public school employer . . . ."
(Education Code section 45061.) Accordingly, the automatic
deduction clause in the parties' agreement does not contribute
toward an unfair practice.

For the foregoing reaszons, no complaint will issue and the
charge is hereby DISMISSED.3/

Pursuant to Board Rule 32635 (California Administrative Code,
Title 8, part III), you may appeal the refusal to issue a
complaint (dismissal) to the Board itself.

3/Tne Charging Party appears to argue that the District
is a necessary party to the formulation of a meaningful
remedial order against the Association. Even if this is true,
however, it does not mean that the District has committed an
unfair practice. Further, adequate procedural mechanisms are
available to protect the charging party's interest. See, e.g.,
Board Rule 32164(d)(1).
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Right to Appeal

You may obtain a review of this dismissal of the charge by
filing an appeal to the Board itself within twenty (20) calendar
days after service of this dismissal (RBoard Rule 32635(a)). To
be timely filed, the original and five (5) copies of such appeal
must be actually received by the Board itself before the close
of business (5:00 p.m.) on Wednesday, September 12 or sent by
telegraph or certified United States mail postmarked not later
than Wednesday, September- 12 (Board Rule 32135). The Board's
address is:

Public Employment Relations Board
1031 18th Street
Sacramento, CA 95314

If you file a timely appeal of the refusal tc issue a complaint,
any other party may file with the Board an coriginal and five (5)
copies of a statement in opposition within twenty (20) calendar
days following the date of service of the appeal (Board

Rule 32635(b)).

Service

All documents authorized to be filed herein must also be
"served" upon all parties to the proceeding, and a "proof of
service" must accompany the document filed with the Board itself
(see Board Rule 32140 for the required contents and a sample
form). The document will be considered properly "served" when
personally delivered or deposited in the first-class mail
postage paid and properly addressed.

Extension of Time

A request for an extension of time in which to file a Aocument
with the Board its21lf must M2 in writing on? £ilad vinh tha
Board at the previously noted address. A request for an
extension must be filed at least three (3) calendar days before
the expiration of the time requira2d for filing the document.
The request must indicate good cause for and, if known, the
position of zach other narty regarding the axitension, and shall
be accompanied by proof of service of the reguest upon each
party (Board Rule 32132).

Final Date

If no appeal is filed within the specified times limits, the



David Bryant
Jeromz Thornsley
August 20, 1984
Page 5

dismissil will become final when the time limits have expired.

Very truly yours,

DENNIS M. SULLIVAN
General Counsel

By

JEFFREY' SLOAN
As'sistant General Counsel

Sac 8405%b


epotter





MTICLE 4 - Crqganizational Sccurity

4.1

§.2

4.4

4.5

4.6

"ronth for ten {10) months.

The District and the Association recognize the rights of .
unit members to freely form, join, and participate in
activities oY the employee organization. .

Tre District shall deduct cues from the wages of all unit
membars who are members of the Assocfaticn as of the
effective cdaie of this Article, or who may subsequently
sign and deliver to the District an avthorization form . .

_authorizing thededuction of unified membership dues of .

the organization.

Pursuant to the signed authorization card, as specified

in 4.2, the District shall deduct cne tenth of the unified
dues from the reguiar saiary check of the unit member each
Deductions for unit members who ' -
sign such authorization after the commancement of the school -
year shalti Se at the customary tenthly rate for the balance
of the schoo!l year. . L :

a0t

R

Unit members who are not members of the Association on the
effective date of this Article, and those who hereafter
become members of the unit shall, within thirty (30) days

of the zffectiver date of this agrecment or within thirty (30)
days from the date they commence their assigned duties,
either become members of the Association or pay to the
Association a service fee in an amount equal to unified
membership dues, initiation fees and general assessments.
Payment of such fees shall be made either by monthly payrol}
deductions, as specified in 4.3, or by cash payment directly
to the Association in one lump-sum within thirty (30) days

cof the effoctive date of this agrcement or October 1,

whichever §s Yater. In the event that a'unit member shall
not pay such fee directly to the Association, the'Association
shall notify the District of satd fallure to pay and the
District shall begin automatic payroll deduction ns

provided tor in section 45061 of the California Education
Code. There shall be no charge to the Association for
mandatory service fee deduction.

The District shal) not make service fee deductfons from unit
members who are in unpaid status but shall deduct a pro-rata
share of the service fee for part-time unit members who have
not become members of the Association.’ - :

Unit members who are members of .a religious body whose
traditional tenets or teachings incluge cbjections to the
Joining or financially supporting employce organizations

shall not be required to join or financially support the
Association; except that such unit members shall have deducted
in lieu of the service fee 4 sum equal to such service fee to
one of the following non-religious, non-labor organization,

charitable funds exempt from taxation under the Interna) Revenue
Code;

-3-
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4.7

4.8

4.9

4.30

United Way

American Cancer Society
American Heart Association

Boy and Girl Scouts of America

ATTACHMENT 1

4.6.1 ~ A written statement of objection along with evidence
of membership in a religious body whose tradit?onal
tenets or iecachings object to the joining or financtally
supporting employee organizations shall be made on an
annual basis to the Association andthe District as a

" condition of continued exemption from the payment of a
service fee. Election of one of the groups specified
in 4.6 may be changed only once per school year.

Nothing in this agreement shall be Construed as to prohibit any
employee from making direct payments to the Association upon
written notice to the District and the Association.

The District agrees to remit all dues or service fees to the
Association along with an alphabetical list of unit members for
whom such deductions have been made, annotating as to member

or non-member of the Association.

The Association agrecs to furnish any information qeeded by
the District to fulfill the provisions of this Article.

The Association agrees to indemnify and ho'd the District
harmiess regarding any legal clatm arising out of this agency
fee provisions subjecl Lo the following

'4.10.1 * The Association agrees to pay to the District all

legal cost incurred in defending against any court
action and/or administrative action before PERB
challenging the legality or constitutionality of the
Organizationa) Security provisions of this Agreement
or their impiementation.

The Association shall have the exclusive right to
decide and determine whether any such action or
proceeding referred to in 4.10.1 of this Article

shall or shall not be compromised, resisted, defenced,
or .appealed.

4.10.2

-4.






