
STATE OF CALIFORNIA 
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DONNA AUSTIN, ET AL., 

Charging Parties, 

v. 

SAN JOSE UNIFIED SCHOOL DISTRICT, 
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Case No. SF-CE-935 

PERB Decision No. 463 

December 13, 1984 

Appearances: David T. Bryant, Attorney for Donna Austin, et 
al.; Littler, Mendelson, Fastiff & Tichy by Richard J. Loftus, 
Jr. and Janice M. Jablonski for the San Jose Unified School 
District. 

Before Hesse, Chairperson; Jaeger and Morgenstern, Members* 

DECISION 

This case is before the Public Employment Relations Board 

on exceptions filed by the Charging Parties to the Board 

agent's dismissal, attached hereto, of their unfair practice 

charge alleging that the San Jose Unified School District 

violated section 3543.S(a) of the Educational Employment 

Relations Act (Government Code section 3540 et seq.). 

We have reviewed the Board agent's dismissal and, finding 

it free from prejudical error, adopt it as the decision of the 

Board itself. 

ORDER 

The unfair practice charge in Case No. SF-CE-935 is 

DISMISSED WITHOUT LEAVE TO AMEND. 

By the BOARD 

*Members Burt and Tovar did not participate in this Decision. 





STATE OF CAllFORNfA 

PUBl.!C EMPLOYMENT RELATIONS BOARD 
Headquarters Office 
103 l 18th Street 
Sacramento, California 95814 
(916) 322-3088 

September 18, 1984 

David T. Bryant, Esq. 
National Right to Work 

Legal Defense Foundation 
8001 Braddock Road, Suite 600 
Springfield, VA 22160 

Richard Loftus, Esq. 
Littler, Mendelson, Fastiff & Tichy 
111 Almaden Blvd., Suite 400 
San Jose, CA 95113-2093 

GEORGI! OEUKMEJIAN, Governor 

Re: REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT AND DISMISSAL OF UNFAIR PRACTICE 
CHARGE; Austin, et al. v. San Jose USD, SF-CE-935 

Dear Parties: 

. Pursuant to Public Employni'ent Relations Board (PERB) Regulation 
section 32620(5), a complaint will not be issued in the 
above-referenced case and the pending charge is hereby 
dismissed because it fails to allege facts sufficient to state 
a prima facie violation of the Educational Employment Relations 
Act (EERA) .1/ 

The charge alleges that the District violated the EERA by 
entering into a collective bargaining agreement with the 
Association which provided for automatic deduction of agency 
fees. The agency fee clause in question calls for collection 
of nonmember service fees in an amount not exce~ding the amount 
of initiation fee, dues and general assessment.~/ These 

1/References to the EERA are to Government Code sections 
3540 et seq. All section references are to the EERA unless 
otherwise indicated. PERB Regulations ("Board Rules") are 
codified at California Administrative Code, Title 8. 

2/The operative organizational security provision is 
reflected in two documents. First, a prior collective 
bargaining agreement between the parties (7/1/81 - 6/30/84) 
contains relevant provisions which were subsequently included 
in a successor agreement. The parties' agreement prescribed: 

7500 Every teacher shall become a member of the 
Association or pay to the Association a iervice 
fee in an amount equal to unified membership 
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fees, it is alleged, are passed on by the employer to the 
Associat:i.on, which allegedly spends them for purposes to which 
the charging parties object. 

Discussion 

Any argument that the District conduct described above violated 
the Act must be rejected for the following reasons: 

1. '!'he validity of compulsory payments to labor organization 
has long been established. (Railway Employees Department v. 
Hanson (1956) 351 U.S. 225 [38 LRRM 2099]; International 
AssocTation of Machinists v. Street (1960) 367 U.S. 740 
f48 LRRM 2345J; Abood v. Detroit Board of Education (1977) 431 
U.S. 209 f.95 LRRM 2411]; Ellis, et al. v. Brotherhood of 
Railway, Aj_rline and. Steams11ip Clerks (4/25/84) U.S. 
f80 L.Ed.2d 428, 52 U.S.L.W. 4499].) Consistent with thi;-­
principle, the EERA specifically permits collective bargaining 
agreements to include agency fee provisions requiring employees 
either .to join the exclusive representative, or pay a service 

.• 

dues, initiation fe~s, and general assessments 
payable to the Association. · 

7510 An employee may authorize payroll 
deduction for service fees in the same 
manner provided for in Section 7100 or 
make payment directly to the Association. 

Second, a "Mediator's Comprehensive Settlement Agreement" 
("Settlement Agreement") resolved designated disputes between 
the Djstrict and. Association, including the parties' 1983/84 
and 1984/85 collective bargaining agreement (Settlement 
Agreement, paragraphs 1.8 and 1.9). 'I'he Settlement Agreement 
(at p. 9) amended Article 7510 of the 1981/84 agreement to add 
the followj_ng: 

Upon the written request of the Association, the 
District will deduct the amount of the service fee 
from the paycheck of any unit member who has not 
authorized a payroll deduction or paid directly to the 
Association. The Association will reimburse the 
District for. the actual cost of payroll deductions 
mane pursuant to 7510. 
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fee in an amount not to exceed the standard initiation fee, 
periodic dues, and general assessments (sections 3546 and 
3540.1(2)). 

2. Employee organizations may violate the EERA when they spend 
objecting nonmembers' agency fees on activities which are 
unrelated to the exclusive representative's representational 
role. (King City Union High School District (3/3/82) PERB 
Decision No. 197; Abood, supra.) The employer, however, cannot 
be held responsible for the expenditures of the exclusive 
representative. Rather, agency fees, like membership dues, are 
a matter of internal organizational policy and concern: 

The employer• s interest j_n the subject is 
limited to its willingness to impose on its 
non-union employees an agency fee 
requirement and, if so, whether an 
authorization election [Gov. Code section 
3546] :i.s desired. (Fresno Unified School 
District (4/30/82) PERB Decision No. 208, at 
p. 21.) ~ 

Indeed, the Board has held an employer's insistence on a "cap" 
on agency fees constitutes an unlawful bargaining proposal. 
(Fresno, supra, at pp. 21-22.) · 

3. The Charging Party finds particular fault in the employer's 
implementation of automatic deduction of agency fees. Payroll 
deductions of agency fees, however, may be lawfully made 
without the permission of employees who are obligated under a 
collective bargaining agreement to pay such fees. The Board 
has observed that under the EERA, 

Pri.or approval of the payer [for an agency 
fee deduction] is not only unnecessary but 
:i.nconsistent with the involuntary nature of 
such fees. wj_thholding approval would 
enable the nonmember to circumvent the 
legislative purpose and negotiated 
agreement. To provide involuntary payers 
with this opti.on would inevitably lead to 
unduly burdensome collection problems and 
ul t:i.mately to tbe wholesale enforcement of 
tbe employment termination provisions of 
section 3540.l{i), a consequence that would 
be detrimental to the educational system and 
to peaceful labor relations in the 
districts. (King City, supra, p. 25.) 
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Furthermore, the Education Code expressly provides that school 
district governing boards "shall, with or without charge, 
reduce the order for the payment of service fees to the 
certified or recognized organization as'required by an 
organizational security arrangement between the exclusive 
representative and a public school employer .•.• " 
(Education Code section 45061.) Accordingly, the automatic 
deduction clause in the parties' agreement does not contribute 
toward an unfair practice. 

For the foregoing reasons, no complaint will issue and the 
charge is hereby DISMISSED.l/ 

Pursuant to Board Rule 32635 (California Administrative Code, 
Title 8, part III), you may appeal the refusal to issue a 
complaint (dismissal) to the Board itself. 

Right to Appeal 

You may obtain a review of this dismissal of the charge by 
filing an appeal to the B,oard itself within twenty (20) 
calendar days after service of this dismissal (Board 
Rule 32635(a)). To be timely filed, the original and five (5) 
copies of such appeal must be actually received by the Board 
itself before the close of business (5:00 p.m.) on Tuesday, 
October 9, 1984, or sent by telegraph or certified United 
States mai~ postmarked not later than October 9, 1984 (Board 
Rule 32135). The Board's address is: 

Public Employment Relations Board 
1031 18th Street 

Sacramento, CA 95814 

If you file a timely appeal of the refusal to issue a 
complaint, any other party may file with the Board an original 
and five (5) copies of a statement in opposition within twenty 
(20) calendar days following the date of service of the appeal 
(Board Rule 32635(b)). 

l/The Charging Party appears to argue that the District 
is a necessary party to the formulation of a meaningful 
remedial order against the Association. Even if this is true, 
however, it does not mean that the District has committed an 
unfair practice. Further, adequate procedural mechanisms are 
available to protect the charging party's interest. See, e.g., 
Board Rule 32164(d)(l). 
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Service 

Al.l documents authorized to be filed herein must also be 
"served" upon all parties to the proceeding, and a "proof of 
service" must accompany the document filed with the Board itself 
(see Board Rule 32140 for the required contents and a sample 
form). The document will be considered properly "served" when 
personally delivered or deposited in the first-class mail 
postage paid. and properly addressed. 

Extension of Time 

A request for an extension of time in which to file a document 
with the Boa.rd itself must be in writing and filed with the 
Board at the previously noted address. A request for an 
extension must be filed at least three (3) calendar days before 
the expiration of the time required for filing the document. 
The request must indicate good cause for and, if known, the 
position of each other party regarding the extension, and shall 
be accompanied by proof of service of the request upon each 
party (Board Rule 32132): 

pj_nal Date 

If no appeal is filed within the specified time limits, the 
dismissal-will become final when the time limits have expired. 

Very truly yours, 

DENNIS M. SULLIVA..~ 
General Counsel 

Sac 8765b 

Counsel 

epotter




