
STATE OF CALIFORNIA
DECISION OF THE

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD

CARMEN MICHELE COMSTOCK,

Charging Party,

v.

UNIVERSITY OF CALIFORNIA,
SAN DIEGO,
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Case No. LA-CE-246-H

PERB Decision No. 781-H

December 15, 1989

Appearances: Carmen Michele Comstock, on her own behalf; Susan
Benjamin, University Counsel, for University of California,
San Diego.

Before Hesse, Chairperson, Shank and Camilli, Members.

DECISION AND ORDER

SHANK, Member: This case is before the Public Employment

Relations Board (Board) on appeal by the charging party of a

Board agent's dismissal (attached hereto) of her charge that the

respondent violated section 3571(a) of the Higher Education

Employer-Employee Relations Act (Government Code section 3560 et

seq.). We have reviewed the dismissal and, finding it free of

prejudicial error, adopt it as the Decision of the Board itself.

The unfair practice charge in Case No. LA-CE-246-H is hereby

DISMISSED WITHOUT LEAVE TO AMEND.

Chairperson Hesse and Member Camilli joined in this Decision.



STATE OF CALIFORNIA GEORGE DEUKMEJIAN

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD
Los Angeles Regional Of f ice

3530 Wilshire Boulevard. Suite 650
Los Angeles, CA 90010-2334
(213) 736-3127

April 27, 1989

Carmen Michele Comstock

RE: DISMISSAL AND REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT, Unfair Practice
Charge No. LA-CE-246-H, Carmen Michele Comstock v.
University of California, San Diego

Dear Ms. Comstock:

I indicated to you in my attached letter dated March 27, 1989,
that the above-referenced charge did not state a prima facie
case. You were advised that if there were any factual
inaccuracies or additional facts that would correct the
deficiencies explained in that letter, you should amend the
charge accordingly. You were further advised that unless you
amended the charge to state a prima facie case, or withdrew it
prior to April 5, 1989, the charge would be dismissed. I later
gave you an extension of time to April 18, 1989.

I have not received either a request for withdrawal or an amended
charge. In a telephone conversation on April 14, 1989, however,
you raised a question concerning Government Code section 3567,
which states in part as follows:

Any employee or group of employees may at any
time, either individually or through a
representative of their own choosing, present
grievances to the employer and have such
grievances adjusted, without the intervention
of the exclusive representative; provided,
the adjustment is reached prior to
arbitration. (Emphasis added.)

You questioned why, considering that your grievance never
actually went to an arbitration hearing, you could not continue
to deal with the University directly or through your attorney.

The answer to your question is that the right set forth in
Government Code section 3567 has been held to be defeasible, that
is, to be subject to limitation by agreement between the employer
(in your case, the University) and the exclusive representative
(AFSCME). Chaffey Joint Union High School District (1982), PERB
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Decision No. 202. 1 The University and AFSCME did in fact agree
to a limitation on your right under Government Code section 3567
in Article 7, paragraph L, of the collective bargaining
agreement, which gave AFSCME full authority over "a grievance
appealed to arbitration" (emphasis added), regardless of whether
the grievance actually went to hearing.

I am therefore dismissing the charge based on the facts and
reasons contained in this letter and in my March 27 letter.

Right to Appeal

Pursuant to Public Employment Relations Board regulations, you
may obtain a review of this dismissal of the charge by filing an
appeal to the Board itself within twenty (20) calendar days after
service of this dismissal (California Administrative Code, title
8, section 32635(a)). To be timely filed, the original and five
copies of such appeal must be actually received by the Board
itself before the close of business (5:00 p.m.) or sent by
telegraph, certified or Express United States mail postmarked no
later than the last date set for filing (California
Administrative Code, title 8, section 32135). Code of Civil
Procedure section 1013 shall apply. The Board's address is:

Public Employment Relations Board
1031 18th Street

Sacramento, CA 95814

If you file a timely appeal of the refusal to issue a complaint,
any other party may file with the Board an original and five
copies of a statement in opposition within twenty calendar days
following the date of service of the appeal (California
Administrative Code, title 8, section 32635(b)).

Service

All documents authorized to be filed herein must also be "served
upon all parties to the proceeding, and a "proof of service" must
accompany each copy of a document served upon a party or filed
with the Board itself. (See California Administrative Code,
title 8, section 32140 for the required contents and a sample

1This decision actually interpreted Government Code section
3543. The decision is applicable to Government Code section
3567, however, because the relevant statutory language is
virtually identical and the same policy considerations apply.
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form.) The document will be considered properly "served" when
personally delivered or deposited in the first-class mail postage
paid and properly addressed.

Extension of Time

A request for an extension of time in which to file a document
with the Board itself must be in writing and filed with the Board
at the previously noted address. A request for an extension must
be filed at least three calendar days before the expiration of
the time required for filing the document. The request must
indicate good cause for and, if known, the position of each other
party regarding the extension, and shall be accompanied by proof
of service of the request upon each party (California
Administrative Code, title 8, section 32132).

Final Date

If no appeal is filed within the specified time limits, the
dismissal will become final when the time limits have expired.

Sincerely,

CHRISTINE A. BOLOGNA
General Counsel

By
Thomas J. Allen
Regional Attorney

Attachment

cc: Susan Benjamin, Esq.



Of CALIFORNIA GEORGE DEUKMEJIAN

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD
Los Angeles Regional Office

3530 Wilshire Boulevard, Suite 650
Los Angeles. CA 90010-2334
(213)736-3127

March 27, 1989

Carmen Michele Comstock

RE: WARNING LETTER, Unfair Practice Charge No. LA-CE-246-H,
Carmen Michele Comstock v. University of California, San
Diego

Dear Ms. Comstock:

In the above-referenced charge, you allege that the University of
California at San Diego (University) interfered with your right
to have a grievance processed under the collective bargaining
agreement between the university and the American Federation of
State, County and Municipal Employees (AFSCME). This conduct is
alleged to violate Government Code section 3571 (a) of the Higher
Education Employer-employee Relations Act (HEERA).

My investigation of this charge revealed the following
information.

You were employed by the University in a unit for which AFSCME
was the exclusive representative. The University dismissed you
from employment on February 18, 1986. AFSCME declined to carry
to arbitration three grievances leading up to your dismissal.
AFSCME did carry to arbitration a grievance filed on March 7,
1986, challenging your dismissal itself.

In December 1986 an arbitration-hearing was scheduled for January
27, 1987. AFSCME Council Representative Teresa Pascual-
Valladolid stated she would not represent you because you had
inquired about obtaining your own attorney. In order to give
your attorney time to prepare, Pascual-Valladolid said she would
obtain a continuance of the hearing, and she later told your
attorney and his secretary that she had taken the appropriate
steps. Your attorney could not take those steps himself, because
he had not been officially designated as representative by
AFSCME, but he had orally informed University Labor Relations
Officer Kerry Donnell that there was not enough time to prepare
for the hearing.

Pascual-Valladolid failed to request a continuance, as your
attorney learned when the arbitrator called him on the scheduled
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hearing date. Your attorney asked for. a new date, but the
arbitrator said that he would not be available until June and
suggested that the parties might want to seek another arbitrator.
Your attorney also spoke with Donnell on that day.

Two days later, on January 29, 1987, Donnell told your attorney
for the first time that the University was taking the position
that the grievance was no longer arbitrable, because the hearing
could not be scheduled within 180 calendar days of the filing of
the appeal. Article 7, paragraph P, of the collective bargaining
agreement provides in part that "the scheduling of the hearing
date for such arbitration must be accomplished no later than one
hundred eighty (180) calendar days from the date the grievance
was originally appealed to arbitration." Donnell stated the same
position in a letter dated January 28, 1987. As a result, a new
grievance was filed on February 25, 1987, regarding the
arbitrability of the previous grievance.

Your attorney meanwhile attempted to negotiate a settlement, but
none was reached that you could accept. AFSCME also attempted to
negotiate a settlement. By a letter dated March 28, 1988, AFSCME
presented to you a settlement agreement that it and the
University had negotiated to resolve both grievances. The
settlement had been changed from an earlier proposed settlement
without your knowledge or consent, the University having
withdrawn a demand that you not seek future employment at the
University in exchange for AFSCME's withdrawal of- its demand that
certain documents be removed from your personnel file. AFSCME
told you that it felt that this was a fair settlement and "the
best settlement we can reach." It also told you that "we will
not pursue your case to arbitration" but that you could appeal
this decision to AFSCME's Executive Board.

You did appeal to the Executive Board, which finally decided not
to proceed with arbitration* on April 24, 1988. By a letter to
you dated May 6, 1988, AFSCME's Executive Director confirmed the
decision and stated in part as follows:

The Executive Board informed you that Council
10 was not going forward with your
arbitration and encouraged you to sign the
agreement offered by the University. So
therefore, it is your responsibility to
contact the University regarding that
agreement. Council 10 is no longer handling
your case .
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By a letter dated June 8, 1988, you wrote to University Labor
Relations Officer Donnell indicating you had an attorney who
would contact him. By a letter dated June 16, 1988, Donnell
responded that, notwithstanding AFSCME's failure to sign a
written agreement, the University's position was that AFSCME and
the University had reached an agreement settling the grievances.
Donnell made reference to Article 7, paragraph L, of the
collective bargaining agreement, which states in part as follows:

With regard to a grievance appealed to
arbitration, AFSCME shall have full authority
to settle, withdraw, or otherwise dispose of
any grievance brought on behalf of the Union
and/or on the behalf of employees. An
agreement to settle, withdraw, or otherwise
dispose of a grievance appealed to
arbitration reached by and between the
University and AFSCME shall be binding upon
employees represented by AFSCME.

Donnell stated that he would recognize AFSCME as your exclusive
representative and that neither you nor your attorney had
authority to contact him.

Based on the facts stated above, the charge fails to state a
prima facie case, for the reasons that follow.

Under Government Code section 3563.2 (a), the Public Employment
Relations Board "shall not issue a complaint in respect of any
charge based upon an alleged unfair practice occurring more than
six months prior to the filing of the charge." Because your
charge was filed on October 24, 1988, only allegations of unfair
practices occurring on or after April 24, 1988, are timely.
April 24, 1988, was the day AFSCME finally decided not to proceed
with arbitration. *

You have alleged that the University violated HEERA section 3571 ,
(a) by interfering with your right to have your grievance
processed. In order to state a prima facie case of interference,
an employee must show that the employer's conduct caused harm or
potential harm to the employee's statutory rights. Carlsbad
Unified School District (1979) PERB Decision No 89; Regents of
the University of California (Berkeley) (1983) PERB Decision No.
308-H.
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An employee's individual statutory rights to grievance processing
are set forth in HEERA section 3567, which states in part as
follows:

Any employee or group of employees may at any
time, either individually or through a
representative of their own choosing, present
grievances to the employer and have such
grievances adjusted, without the intervention
of the exclusive representative; provided,
the adjustment is reached prior to
arbitration. (Emphasis added.)

As the highlighted proviso indicates, when a grievance reaches
arbitration, an employee's individual statutory right to present
grievances and have them adjusted without the intervention of the
exclusive representative comes to an end. Consistent with this
proviso, the collective bargaining agreement between the
University and AFSCME gave AFSCME full authority to dispose of
any grievance appealed to arbitration, and the University did not
interfere with any statutory right you had by refusing to deal
directly with you or your attorney, or with anyone other than
AFSCME, with regard to the grievance.

For these reasons, the charge as presently written does not state
a prima facie case. If there are any factual inaccuracies in
this letter or any additional facts that would correct the
deficiencies explained above, please amend the charge
accordingly. The amended charge should be prepared on a standard
PERB unfair practice charge form clearly labeled First Amended
Charge, contain all the facts and allegations you wish to make,
and must be signed under penalty of perjury by the charging
party. The amended charge must be served on the respondent and
the original proof of service must be filed with PERB. If I do
not receive an amended charge or withdrawal from you before April
5, 1989, I shall dismiss your charge. If you have any questions,
please call me at (213) 736-3127.

Sincerely,

Thomas J. Allen
Regional Attorney


