
STATE OF CALIFORNIA
DECISION OF THE

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD

LEONARD A. BACON, )
)

Charging Party, ) Case No. LA-CO-42-H
)

v. ) PERB Decision No. 1051-H
)

CALIFORNIA FACULTY ASSOCIATION, ) August 16, 1994
)

Respondent. )

Appearances; Leonard A. Bacon on his own behalf; Rothner,
Segall & Bahan by Glenn Rothner, Attorney, for California Faculty
Association.

Before Blair, Chair; Caffrey and Carlyle, Members.

DECISION AND ORDER

BLAIR, Chair: This case is before the Public Employment

Relations Board (Board) on appeal filed by Leonard A. Bacon

(Bacon) of a Board agent's dismissal (attached hereto) of his

unfair practice charge. In his charge, Bacon alleged that the

California Faculty Association (CFA) denied him the right to

fair representation in violation of section 3571.1 of the Higher

Education Employer-Employee Relations Act (HEERA).1

is codified at Government Code section 3560 et seq.
Section 3571.1 states, in pertinent part:

It shall be unlawful for an employee
organization to:

(e) Fail to represent fairly and impartially
all the employees in the unit for which it is
the exclusive representative.



The Board has reviewed the warning and dismissal letters,2

Bacon's original and amended charge and his appeal, CFA's

response thereto and the entire record in this case. The Board

finds the warning and dismissal letters to be free of prejudicial

error and adopts them as the decision of the Board itself.

The unfair practice charge in Case No. LA-CO-42-H is hereby

DISMISSED WITHOUT LEAVE TO AMEND.

Members Caffrey and Carlyle joined in this Decision.

2The warning and dismissal letters should reference HEERA
section 3571.1(e).



STATE OF CALIFORNIA PETE WILSON, Governor

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD

Los Angeles Regional Office
3530 Wilshire Blvd., Suite 650
Los Angeles, CA 90010-2334
(213)736-3127

January 7, 1994

Professor Leonard A. Bacon

Re: DISMISSAL AND REFUSAL TO ISSUE COMPLAINT, Unfair Practice
Charge No. LA-C0-42-H, Leonard A. Bacon v. California
Faculty Association

Dear Professor Bacon:

In the above-referenced charge, filed on November 2, 1993, you
allege that the California Faculty Association (CFA) denied you
the right to fair representation. This conduct is alleged to
violate Government Code section 3571.1(b) of the Higher Education
Employer-Employee Relations Act (HEERA).

I indicated to you, in my attached letter dated December 28,
1993, that the above-referenced charge did not state a prima
facie case. You were advised that, if there were any factual
inaccuracies or additional facts which would correct the
deficiencies explained in that letter, you should amend the
charge. You were further advised that, unless you amended the
charge to state a prima facie case or withdrew it prior to
January 6, 1994, the charge would be dismissed.

On January 5, 1994, you filed (by certified mail) an amended
charge. The amended charge alleges in relevant part that,
contrary to the statement in my December 28 letter, your 4/19/91
grievance received a Level II response earlier than your 12/20/91
grievance. The amended charge speculates, "What CFA did was
switch the grievance that was up for arbitration, putting up the
least important one, and not informing me."

It does appear from the amended charge that there has been
misunderstanding and miscommunication on this subject, even
between the two of us.1 It does not appear from the alleged
facts, however, that CFA engaged in deliberate conduct that was

1Unlike you, I understood from CFA representative Donald W.
Nielsen in 1992 that CFA had made a decision to arbitrate your
12/20/91 "post-tenure review" grievance, and had so notified CSU,
but that the decision was not final or irrevocable. I believed
that you had the same understanding.
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arbitrary, discriminatory, or in bad faith.2

The remainder of the amended charge consists of information that
either is not new or is not relevant to your allegation that CFA
violated its duty of fair representation within the six months
prior to the filing of the charge. I am therefore dismissing the
charge, based on the facts and reasons contained in this letter
and in my December 28 letter.

Right to Appeal

Pursuant to Public Employment Relations Board regulations, you
may obtain a review of this dismissal of the charge by filing
an appeal to the Board itself within twenty (20) calendar days
after service of this dismissal. (Cal. Code of Regs., tit. 8,
sec. 32635(a).) To be timely filed, the original and five copies
of such appeal must be actually received by the Board itself
before the close of business (5 p.m.) or sent by telegraph,
certified or Express United States mail postmarked no later
than the last date set for filing. (Cal. Code of Regs., tit. 8,
sec. 32135.) Code of Civil Procedure section 1013 shall apply.
The Board's address is:

Public Employment Relations Board
1031 18th Street

Sacramento, CA 95814

If you file a timely appeal of the refusal to issue a complaint,
any other party may file with the Board an original and five
copies of a statement in opposition within twenty (20) calendar
days following the date of service of the appeal. (Cal. Code of
Regs., tit. 8, sec. 32635(b).)

Service

All documents authorized to be filed herein must also be "served"
upon all parties to the proceeding, and a "proof of service"
must accompany each copy of a document served upon a party or
filed with the Board itself. (See Cal. Code of Regs., tit. 8,
sec. 32140 for the required contents and a sample form.) The
document will be considered properly "served" when personally

2It does not appear from any of the alleged facts how CFA
would be able to "switch" grievances on you and CSU, or how it
could hope to conceal from you which grievance was going to
arbitration, or why it would deliberately try to do either of
these things. It also does not appear why any of this is
especially significant, given that CFA has not decided against
arbitrating the 4/19/91 grievance that is important to you.
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delivered or deposited in the first-class mail, postage paid and
properly addressed.

Extension of Time

A request for an extension of time, in which to file a document
with the Board itself, must be in writing and filed with the
Board at the previously noted address. A request for an
extension must be filed at least three (3) calendar days before
the expiration of the time required for filing the document.
The request must indicate good cause for and, if known, the
position of each other party regarding the extension, and shall
be accompanied by proof of service of the request upon each
party. (Cal. Code of Regs., tit. 8, sec. 32132.)

Final Date

If no appeal is filed within the specified time limits, the
dismissal will become final when the time limits have expired.

Sincerely,

ROBERT THOMPSON
Deputy General Counsel

By .
Thomas J.
Regional Attorney

Attachment

cc: Glenn A. Rothner, Esq.



STATE OF CALIFORNIA ( PETE WILSON, Governor

PUBLIC EMPLOYMENT RELATIONS BOARD

Los Angeles Regional Office
3530 Wilshire Blvd., Suite 650
Los Angeles, CA 90010-2334
(213)736-3127

December 28, 1993

Professor Leonard A. Bacon

Re: WARNING LETTER, Unfair Practice Charge No. LA-CO-42-H,
Leonard A, Bacon v. California Faculty Association

Dear Professor Bacon:

In the above-referenced charge, filed on November 2, 1993, you
allege that the California Faculty Association (CFA) denied you
the right to fair representation. This conduct is alleged to
violate Government Code section 3571.1(b) of the Higher Education
Employer-Employee Relations Act (HEERA).

My investigation of this charge reveals the following relevant
facts.

You are employed by the California State University (CSU) in a
unit for which CFA is the exclusive representative. You filed
grievances against CSU on April 19, 1991 (4/19/91) and December
20, 1991 (12/20/91). In July 1993, CFA sent you a settlement
offer from CSU, which you found unacceptable. In August 1993,
CFA informed you that your "first grievance" would go to
arbitration in December 1993. You understood that your 4/19/91
grievance was set for arbitration, when in fact it was your
12/20/91 grievance, which had received a Level II response
earlier than the 4/19/91 grievance. CFA had not made a decision
on the arbitration of your 4/19/91 grievance.

You allege that in June through October, 1993, CFA was slow in
returning your calls, providing you with forms and information,
and meeting with you. You allege that you have additional
evidence against CFA, but you have not provided it to me.

Based on the facts stated above, the charge does not state a
prima facie violation of the HEERA, for the reasons that follow.

As Charging Party, you have alleged that CFA, as the exclusive
representative, denied you the right to fair representation
guaranteed by HEERA section 3578 and thereby violated section
3571.(b). The duty of fair representation imposed on the
exclusive representative extends to grievance handling. (Fremont
Teachers Association (King) (1980) PERB Decision No. 125; United
Teachers of Los Angeles (Collins) (1983) PERB Decision No. 258.)
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In order to state a prima facie violation of this section of
HEERA, a Charging Party must show that the exclusive
representative's conduct was arbitrary, discriminatory or in bad
faith. In United Teachers of Los Angeles (Collins), the Public
Employment Relations Board stated:

Absent bad faith, discrimination, or
arbitrary conduct, mere negligence or poor
judgment in handling a grievance does not
constitute a breach of the union's duty.
[Citations.]

A union may exercise its discretion to
determine how far to pursue a grievance in
the employee's behalf as long as it does not
arbitrarily ignore a meritorious grievance or
process a grievance in a perfunctory fashion.
A union is also not required to process an
employee's grievance if the chances for
success are minimal.

In order to state a prima facie case of arbitrary conduct
violating the duty of fair representation, a Charging Party:

" . . . must at a minimum include an assertion
of sufficient facts from which it becomes
apparent how or in what manner the exclusive
representative's action or inaction was
without a rational basis or devoid of honest
judgment." [Reed District Teachers
Association. CTA/NEA (Reyes) (1983) PERB
Decision No. 332, p. 9, citing Rocklin
Teachers Professional Association (Romero)
(1980) PERB Decision No. 124.]

At worst, it appears from the charge that CFA has not
communicated with you as well as it might have, and that it has
not been as responsive to your desires as you would like. It
does not appear that CFA has been negligent in representing you,
but even that would not be enough for a prima facie violation.
It certainly does not appear that CFA's conduct has been
arbitrary, discriminatory or in bad faith.

For these reasons the charge, as presently written, does not
state a prima facie case. If there are any factual inaccuracies
in this letter or additional facts which would correct the
deficiencies explained above, please amend the charge. The
amended charge should be prepared on a standard PERB unfair
practice charge form, clearly labeled First Amended Charge,
contain all the facts and allegations you wish to make, and
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1993

be signed under penalty of perjury by the charging party. The
amended charge must be served on the respondent and the original
proof of service must be filed with PERB. If I do not receive an
amended charge or withdrawal from you before January 6, 1994, I
shall dismiss your charge. If you have any questions, please
call me at (213) 736-3127.

Sincerely,

Thomas J. Allen
Regional Attorney


